Sundbyberg Centrum – Där det händer

Bild: Roland Magnusson / Shutterstock.com 

Sundbyberg Centrum

I Sundbybergs Centrum hittas allt från småbutiker och matvarubutiker till museum och Folkets hus. Ett mycket levande centrum för både de som bor i Sundbyberg och de som bor i närliggande områden.

Evenemang

Under året sker en rad evenemang i stadskärnan men det är framförallt tre som drar till sig extra många besökare.

  • Julmarknaden

En traditionell julmarknad med knallar, lotterier, försäljning och glögg. Utöver knallarna håller butikerna öppet extra länge och från scen bjuds det på underhållning under hela kvällen. För barnen finns en rad aktiviteter som hör marknader till. Låt de åka med häst och vagn, hälsa på tomten eller få napp i den godisfyllda fiskedammen. Detta är minst sagt en stark tradition i Sundbyberg då marknaden hölls för första gången 1963.

  • Kräft- och surströmmingsskiva

Från 1986 har man årligen haft denna uppskattade kräft- och surströmmingsskiva. Det är föreningen Lions som är ansvariga för att sälja smakfulla kräft- och surströmmingstallrikar till besökarna. Även här är det flera knallar som säljer saker, godis och lotter. Barnen kan åka en del karuseller.

  • Vårmarknaden

Vårmarknaden sker alltid slutet av maj. På flera olika scener bjuds det på blandad underhållning, knallarna står och säljer allt mellan himmel och jord och restaurangerna bjuder på extra fina erbjudanden.

Restauranger och caféer

Runt om i centrum finns fler ställen för de som är fikasugna eller vill ha en bit mat. I Sundbybergs Stadskärneförening ingår bland annat McDonalds, Café Cino, Princess, Shiro Sushi och Story Hotel. Men det finns även både restauranger och caféer som inte är anslutna till föreningen.

Kultur

Inom kultur är det framförallt Folkets hus, Biblioteket och Sundbybergs Museum som bör nämnas.

  • Folkets Hus

I en byggnad som byggdes 1903 ligger idag ett levande Folkets Hus med fokus på kulturella inslag. För många är det en självklar mötesplats där det både genomförs konferenser, föreläsningar, seminarier och kurser. Många väljer även att hyra Folkets hus för privata fester så som bröllop, dop och 50-års fester.

  • Biblioteket

Sundbyberg har två bibliotek och ett av dess ligger precis i centrum. Ett väl utbyggt bibliotek med en rad tjänster utöver att man kan låna böcker, läsa tidningar och låna dator. Här anordnas bokcirklar, kvällskurser, utställningar och en rad barnaktiveter.

  • Sundbybergs museum

Ett museum som har fokus på den lokala historian och som har öppet 10 – 16 på vardagar och stängt på helger.